maandag 17 juni 2019

Uitleveringszaak Assange opgeschoven naar eind februari 2020

Eerst boeten in het Verenigd Koninkrijk.

Een Britse rechter heeft bepaald dat Julian Assange eerst een straf van vijftig weken in een Britse cel moet uitzitten voordat het uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten verder wordt behandeld. Die straf krijgt hij omdat hij zeven jaar geleden op borgtocht vrij was gelaten en toen asiel zocht in de ambassade van Ecuador. Met medewerking van dat land is hij daar onlangs door de politie opgehaald en overgebracht naar een Britse cel. Het uitleveringsverzoek van de VS is inmiddels door de Minister van Binnenlandse Zaken Javid goedgekeurd. Zweden, dat ook nog een appeltje met hem te schillen heeft, zal zijn uitlevering niet eisen na een uitspraak van de rechtbank dat hij niet in voorarrest hoeft te blijven.

Of de Britse rechter begin volgend jaar zomaar akkoord gaat met het uitleveringsverzoek is nog de vraag. De Amerikanen hebben de aanklachten tegen Assange uitgebreid met overtredingen van de spionagewet die betrekking hebben op het lekken van staatsgeheimen door ambtenaren. Dit is door verschillende media als intimiderend bestempeld en in strijd met de persvrijheid. Als Assange veroordeeld wordt voor het naar buiten brengen van gelekte gegevens zijn verschillende kranten en televisiestations ook niet meer zeker van de vrijheid om dergelijke informatie te publiceren. Assange zei afgelopen vrijdag bij de rechtszaak dat de regering de pers probeert te misleiden door Wikileaks voor te stellen als iets anders dan andere media. Zijn advocaat Mark Summers spreekt over een 'schandalige en frontale aanval op de rechten van journalisten en de vrije meningsuiting'




Demonstranten

Voor de deur van de rechtbank stond vrijdag een flinke groep demonstranten die de vrijheid van Assange eisten. Gordon Dimmack, een journalist, richtte zich namens hen tot de daar ook verzamelde pers. Hij stelde de media verantwoordelijk voor wat er binnen gebeurde. Jarenlang is Assange in de mainstream pers door het slijk gehaald. 'Jullie moesten je schamen' riep hij. 'Maar jullie kunnen het goed maken, en dat is van groot belang. Want hier staat de persvrijheid zelf op het spel, zo vervolgde hij. Vertel de waarheid over Assange en waarom hij zich zeven jaar schuil hield in de Ambassade van Ecuador. Hij had en heeft volkomen gelijk.'

Draai van de media

Sinds de uitbreiding van de aanklachten van de Amerikaanse Justitie tegen Assange valt er wel enige verandering te bespeuren in de stemming bij de mainstream media, constateerde Joe Lauria op Consortium News. Jonathan Cook waarschuwt echter op AntiWar.com voor valse verwachtingen. Hij verwijst naar de commentaren van The Guardian en de Washington Post en ziet vooral het opkomen voor het eigen belang van de media. Volgens Cook miskennen veel media het politieke belang van de vervolging van Assange en Manning en gaan ze te gemakkelijk mee in het zwart maken van de persoon Assange.

Cook laat aan de hand van verschillende artikelen uit de mainstream media zien hoe zij verknoopt zijn met de gevestigde orde. Die waarschuwing moeten we ons ter harte nemen. Anderzijds lijkt het niet bepaald in het belang van Assange, Manning, Wikileaks en de persvrijheid om de opening die enkele media nu bieden meteen weg te gooien als pure 'leugen', zoals Cook concludeert. Er is, ook bij media die over het algemeen trouw zijn aan de gevestigde orde, nog steeds een basis om op te komen voor de persvrijheid en voor de bescherming van klokkenluiders. Dat is een feit dat je gegeven de heersende stemming bij tal van overheden in verschillende landen beter kunt koesteren dan cynisch terzijde leggen.

Steun journalistenbonden

De International and European Federations of Journalists (IFJ-EFJ) veroordelen, mede op aandringen van Thomas Bruning, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het besluit van de Amerikaanse regering om Assange op grond van de spionagewet te vervolgen.
The IFJ and EFJ believe that this indictment would criminalise journalistic inquiry by setting a dangerous precedent that can be abused to prosecute journalists for their role in revealing information in the public interest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten