zaterdag 8 juni 2019

Russische onderzoeksjournalist gevangen gezet en mishandeld

De Russische aanpak van onwelgevallig nieuws (Update onderaan)

Ivan Golunov van de onafhankelijke nieuwssite Meduza is donderdag in Moskou gearresteerd op verdenking van drugshandel. Zijn advocaat zegt dat hij op het politiebureau gewond is geraakt en dat het lang duurde voordat er een dokter bij kwam. Golunov kreeg een dag geen eten en mocht niet slapen. Vrijdagavond verscheen een filmpje van Golunov op social media waarop hij zijn verwondingen liet zien. De advocaat vermoedt dat de drugs door de politie in zijn rugzak zijn gestopt. Golunov ontkent het bewuste pakje eerder gezien te hebben. De politie vond het in eerste instantie kennelijk ook niet eens nodig om onderzoek te doen dat aantoont dat de gevonden drugs van Golunov zijn. Wel werd via sociale media een film verspreid die moest aantonen dat er meer drugs in zijn appartement zijn gevonden, maar die blijkt helemaal niet in zijn woning te zijn opgenomen. De film is inmiddels verwijderd.

Galina Timchenko, manager van Meduza hoofdredacteur Ivan Kolpakov geloven in zijn onschuld. Ze denken dat hij opgepakt is voor zijn onderzoek en zijn vele publicaties over corrupte politici, zakenmensen en fraudegevallen. 'We gaan nog uitvinden wie er achter zijn arrestatie zit en dat zullen we laten weten', beloven ze. Op de site van Meduza is een aantal van zijn artikelen te lezen in het Engels. Daarbij ook een artikel van anderhalf jaar terug over de manier waarop de Russische overheid de media online volgt en straft.




De arrestatie van Golunov leidde tot demonstraties in Moskou, St. Petersburg en andere steden. In Moskou vormden demonstranten, waaronder veel journalisten, vrijdag acht uur lang een picket-lijn voor het politiebureau (de enig mogelijke vorm van publiek protest zonder vergunning). Een aantal van hen werd daar ook gearresteerd, maar later weer vrijgelaten. De demonstranten droegen protestborden met zich mee met teksten als “Mijn naam is Ivan Golunov. Ik ben een journalist. Arresteer mij ook”, "Stop met de vrijheid aan het kruis te nagelen" en "In Rusland doet de politie niet aan onderzoek, Ivan Golunov wel". Een van de demonstranten, Yuri Bolotov, zei: 'Je denkt dat je in een modern beschaafd land leeft en dan ineens als zoiets gebeurt realiseer je je hoe onwaar dat is. Je kunt niet trots zijn op een land waar dit gebeurt.'

De Russen mogen in elk geval wel trots zijn op hun onafhankelijke onderzoeksjournalisten en op deze demonstranten die het autoritaire regime blijven uitdagen ondanks de intimidaties van de politie die nauwelijks onderdoen voor methoden uit stalinistische tijden.

Update: Russische autoriteiten hebben de zaak tegen onderzoeksjournalist Ivan Golunov laten vallen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Kolokoltsev is er een gebrek aan bewijs. Enkele politieagenten die betrokken zijn bij de zaak zijn voorlopig zijn geschorst. De massale demonstraties, die zaterdagavond al leidden tot het besluit van de rechtbank om Golunov vrij te laten, hebben ongetwijfeld bijgedragen aan deze opmerkelijk afloop. 


Foto: Chris Beckett CC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten