woensdag 5 juni 2019

Australische publieke omroep overvallen

De Australische politie is vandaag bij de publieke omroep ABC binnengevallen en heeft meer dan 9000 documenten doorzocht, inclusief duizenden interne emals. Gisteren was er ook al een huiszoeking geweest bij Annika Smethurst, een dagbladjournalist, die vorig jaar schreef over een plan om de Australische bevolking te bespioneren. Een radiojournalist meldt dat er een onderzoek tegen hem loopt vanwege uitzendingen over de opvang van asielzoekers.

De inval bij ABC zou te maken hebben met berichtgeving uit 2017 van de omroep over het optreden van Australische troepen in Afghanistan. VPRO's Bureau Buitenland interviewde ABC-journalist Paul Berry. Hij vertelde dat een wet uit 1914 ter bescherming van de nationale veiligheid de politie toestemming geeft zo'n inval te doen, maar of de vervolging gaat lukken is nog de vraag. Er is onder deze wet nog nooit een journalist vervolgd. De klokkenluider was in dit geval bekend en wordt al vervolgd.

De verontwaardiging in Australië is zeer groot. Men ziet het als een poging van de nieuwe Australische regering om journalisten af te houden van het publiceren van onthullingen over het optreden van de overheid. Berry: 'Deze regering haat kritiek. Het is intimidatie'.

'Je verwacht zoiets in een autoritair land, maar niet in een democratie,' twitterde Reporters Sans Frontières in een reactie op dit nieuws.

Caitlin Johnstone ziet een toename van politie-invallen bij media. De relatie met de aanklacht tegen Julian Assange lijkt waarschijnlijk.

"Er hoeft niet noodzakelijk sprake te zijn van een centraal geplande samenzwering; het kan gewoon het natuurlijke resultaat zijn van een ziek imperium dat ziet aankomen dat het veel meer oorlog, leugens en bedrog nodig heeft om ineenstorting te voorkomen, en dat dienovereenkomstig reageert. Toen de Assange-lijn eenmaal was overschreden, was er een precedent geschapen voor andere regeringen in het rijk om te beginnen met dingen te doen die ze toch al hadden willen doen."
Update 8 juni

Neil Gaughan, hoofd van de Australische Federale Politie, heeft toegegeven dat de inval is gedaan om tegemoet te komen aan afspraken tussen zijn land, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Nieuw-Zeeland over geheimhouding van informatie die zij onderling uitwisselen ( in het kader van de Five Eyes).Ongeacht waar die informatie over gaat: “The issue of whether or not the public has the right to know is really not an issue that comes into our investigation process.”

Foto: clement127 CC.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten