Minister Horst Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken werkt aan plannen om de geheime diensten meer armslag te geven bij het surveilleren van journalisten.
Volgens een door Netzpolitik.org gepubliceerd wetsontwerp zouden Duitse inlichtingendiensten de servers, computers en smartphones van mediabedrijven, uitgevers en onafhankelijke journalisten mogen hacken. Sinds twee jaar was het voor de politie al mogelijk (potentiƫle) criminelen te volgen door al hun IT-apparaten, waaronder ook bv. auto's, te hacken en met z.g. 'Staatstrojaner' te infecteren. Journalisten en enkele andere beroepsgroepen die met vertrouwelijke informatie werken waren tot nu toe uitgezonderd. Maar daar wil Minister Seehofer nu een einde aan maken. Hij wil de wet, waarover overigens nog procedures lopen bij het grondwettelijk hof, verder uitbreiden en geheime diensten de mogelijkheid geven ook in te breken bij de media.
Als de geheime diensten op deze manier toegang krijgen tot de redacties van kranten, tijdschriften, omroepen en online media kunnen journalisten geen garantie meer geven voor de bronbescherming. Dat heeft grote gevolgen voor hun beroepsuitoefening, schrijft Reporter ohne Grenzen (ROG). Daarbij komt ook nog dat de geheime diensten anders dan voorheen de data die zij door de inbraak hebben verkregen zullen mogen delen met de politie. Onderzoeksjournalisten zullen het dan moeilijker krijgen informatie in te winnen. De risico's voor klokkenluiders die bereid zijn de pers te woord te staan nemen toe. De onafhankelijkheid van de media en de persvrijheid staan op het spel.
Seehofer moet nog wel zijn coalitiegenoot SPD overtuigen. Minister van Justitie, Katarina Barley, heeft zich al tegen zijn plannen verzet. Zij vertrekt binnenkort naar het Europees Parlement als leider van de Duitse SPD-delegatie. Wat haar opvolger vindt is niet bekend, maar in SPD-kringen is veel kritiek te horen op de plannen van Seehofer. De Duitse Journalistenvakbond noemt ze onacceptabel en roept de minister op ze te laten vallen. Seehofer blijft zich verdedigen met verwijzing naar de terroristenbestrijding. Het is een van de onderwerpen die de 'GroKo' de grote coalitie tussen CDU/CSU en SPD op dit moment steeds meer aan het wankelen brengt.
Foto: EPP (cc)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten