woensdag 6 oktober 2021

CIA overwoog moord op Assange


In het proces over de uitlevering van Assange door het Verenigd Koninkrijk aan de Verenigde Staten vorig jaar september trad een getuige op van het Spaanse bedrijf UC Global. Hij vertelde hoe zijn bedrijf in 2017 van de CIA de opdracht kreeg om in de Ecuadoriaanse afluisterapparatuur aan te brengen. De CIA besprak toen met deze firma ook mogelijkheden om Assange om te brengen volgens de Spaanse getuige. The Guardian maakte er op 30 september melding van. Het bericht werd niet opgepikt door andere media, zoals dat met veel ander nieuws rond Assange nog steeds het geval is. 

Nu kwam Yahoo! afgelopen week met een uitgebreid rapport waarin CIA-officials dit verhaal bevestigen: 'Ontvoering, moord en een schietpartij in Londen: de geheime oorlogsplannen van de CIA tegen WikiLeaks' (hier samengevat door The Guardian) De operaties werden besproken tijdens het bewind van Trump die Mike Pompeo benoemd had als CIA-directeur. Pompeo en zijn topfunctionarissen waren woedend over de publicatie door WikiLeaks van "Vault 7", een reeks CIA-hacktools, een inbreuk die het bureau als het grootste gegevensverlies in zijn geschiedenis beschouwde. Ze wilden bloed zien, citeert Yahoo een voormalige veiligheidsfunctionaris. Pompeo bestempelde Wikileaks als een vijandige inlichtingenorganisatie, een kwalificatie die een agressievere aanpak mogelijk zou maken.

De Amerikaanse advocaat van Assange Barry Pollack: "Mijn hoop en verwachting is dat de Britse rechtbanken deze informatie in overweging zullen nemen en dat het de beslissing versterkt om niet uit te leveren aan de VS". In augustus bepaalde het Britse Hoogerechtshof dat de Amerikanen in beroep mogen gaan tegen het vonnis van rechter Vanessa Baraitser van januari die uitlevering verhinderde op grond van Assange's geestelijke gezondheid. De Amerikaanse juristen wisten het Hof er van te overtuigen dat het psychiatrische rapport waarop Barritser zich baseerde niet volledig was omdat Assange's relatie met zijn verloofde er niet goed in was meegenomen. 

Assange zit inmiddels na zeven jaar 'asiel' in de Ecuadoriaanse ambassade al weer twee-en-een-half jaar vast in de Londese Belmarsh gevangenis. 

[foto: Aslak Raanes CC]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten