Craig Murray, voormalig diplomaat, schrijver en activist voor mensenrechten, moet in Schotland een straf van acht maanden uit zitten vanwege belediging van de rechter in de zaak tegen de politicus Alex Salmond. Salmond stond terecht vanwege aanklachten van enkele vrouwen die hem beschuldigden van aanranding en poging tot verkrachting. Hij werd uiteindelijk vrijgesproken. Murray volgde de rechtszaak en schreef er over op zijn blog. De rechter vond dat hij daarbij te veel details vrijgaf over de vrouwen die de klachten hadden ingediend. Daarom werd hij aangeklaagd voor contempt of court. Rechter Dorian: 'Anonimiteit is een recht van de slachtoffers, in het bijzonder bij seksuele overtredingen. Murray wist van de mogelijke identificatie door het openbaren van details (jigsaw identification) en genoot ervan om deze te onthullen, omdat hij dacht dat het in het algemeen belang was. Hij had het mis.'
Murray is de eerste persoon die de gevangenis in moet vanwege jigsaw identification. Terwijl het allesbehalve duidelijk is in hoeverre juist zijn blog de belangrijkste bron voor identificatie was. Hij is in het Verenigd Koninkrijk ook sinds vijftig jaar de eerste die moet zitten voor contempt
of court. Het lijkt er op dat er meer aan de hand is met Murray. Jonathan Cook suggereert een opzet om onafhankelijke, kritische journalisten de mond te snoeren. Murray was aanwezig bij het uitleveringsproces van Julian Assange en wist meermalen de vinger op de zere plek te leggen van zowel de rechtsgang als de argumentatie van de rechter. Hij zou ook binnenkort getuigenis afleggen in de zaak tegen de Spanjaarden die in opdracht van de CIA de verblijfsruimtes van Assange in de Ecuadoriaanse ambassade hebben afgeluisterd. Dat kan hij dus nu niet doen.
Anders dan de Schotse afdeling van PEN die in de gevangenisstraf van Murray een chilling effect ziet voor de verslaggeving en de vrijheid van meningsuiting houdt de Journalistenvakbond zich stil over deze zaak. De NUJ heeft Murray uitgesloten van de vernieuwing van zijn lidmaatschap vanwege bezwaren die de vakbond zou hebben ontvangen van niet nader geïdentificeerde leden. Jonathan Cook ziet de veroordeling van Murray en zijn uitsluiting door de vakbond als een aanval op zowel de bloggende burgerjournalist als een waarschuwing voor de gevestigde journalistiek bij de grote media om niet af te wijken van het pad dat de regering voor de media heeft geplaveid.
Nieuwe wetgeving tegen klokkenluiders
De Britse regering overweegt verdere stappen om de pers aan banden te leggen. Het gaat om een herziening van de Official Secrets Act, die noodzakelijk is volgens de regering omdat de bestaande wetgeving de staatsveiligheid niet voldoende garandeert. Het wetsvoorstel maakt zwaardere straffen mogelijk voor journalisten en hun bronnen. Opmerkelijk is de vergelijking van onderzoeksjournalistiek met spionage. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is "niet van mening dat een onderscheid noodzakelijk is als het gaat om de zwaarte van de overtreding tussen spionage en de ernstigste ongeoorloofde onthullingen". Een beroep van journalisten op het publieke belang wijst de regering af omdat dit de bestrijding van ongeloorloofde onthullingen zou ondermijnen. Het commentaar van Karen Wahl-Jorgensen, docent en onderzoeksleider van de School voor de Journalistiek in Cardiff:
De hervormingen van de Official Secrets Act zullen, als ze worden aangenomen, waarschijnlijk een aanzienlijk chilling effect hebben op journalisten en hun bronnen. Zoals onderzoek heeft aangetoond, maakt de dreiging van vervolging en gevangenis bronnen terughoudender om gevoelige informatie in het algemeen belang te delen, en maakt het journalisten minder geneigd om dergelijke informatie in de eerste plaats te gebruiken.
[Foto: David Farrer CC]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten