zaterdag 5 oktober 2019

CIA liet Spaans bedrijf Assange bespioneren

Het Spaanse Hoogerechtshof is een onderzoek begonnen tegen het bedrijf UC Global S.L. dat de ambassade van Ecuador in Londen moest beveiligen, schrijft de Spaanse krant El Pais. Het bedrijf blijkt van de CIA opdrachten te hebben aanvaard om Assange tijdens zijn verblijf daar af te luisteren. David Morales, de eigenaar het bedrijf zou audio- en video-opnames van ontmoetingen van Assange met zijn advocaten en medewerkers hebben overhandigd aan de Amerikaanse geheime dienst.
Morales, een militair op verlof, was ingehuurd door de geheime dienst van Ecuador voor de beveiliging van de ambassade. Na een bezoek aan een beurs voor security-bedrijven in Las Vegas vertelde hij zijn naaste medewerkers onder geheimhouding dat hij opdrachten van de CIA had aanvaard: “We are playing in another league. This is the first division,”.

In december 2017 organiseerde Morales een ontmoeting tussen het hoofd van de Ecuadoriaanse geheime dienst en Assange over een mogelijke overdracht naar een ander land. Morales maakte van dat gesprek opnames die hij ter beschikking stelde van de Amerikanen. Direct daarna vaardigde de VS een internationaal aanhoudingsbevel uit tegen Assange.

Morales zorgde ook voor drie gescheiden streaming diensten van de opnames in de ambassade: een voor Ecuador, een voor zijn eigen bedrijf en een die kennelijk bedoeld was voor de Amerikanen. Microfoons werden geïnstalleerd in de brandblusapparatuur en ook in het vrouwentoilet. Daar ontving Assange, die buitengewoon argwanend was en overal afluisterapparatuur vermoedde, zijn gasten ook wel voor vertrouwenlijke gesprekken.

Assange zal zich dan ook niet verbazen over de activiteiten van UC Global S.L.. Nog voordat hij uit de ambassade werd gezet maakte Wikileaks al bekend dat er een onderzoek naar afluisterpraktijken liep. Video- en fotomateriaal was in Spanje opgedoken bij afpersers die dachten er geld aan te kunnen verdienen.


Gevangenisstraf verlengd

Dit voorjaar is Assange met geweld uit de ambassade van Ecuador gezet. Hij werd onmiddellijk door de Britse politie aangehouden en gevangen gezet omdat hij zich had onttrokken aan Justitie toen hij in 2010 op borgtocht werd vrijgelaten na een dreigende uitlevering aan Zweden. Inmiddels heeft Zweden afgezien van het verzoek om uitlevering. De straf voor overtreding van de verplichtingen verbonden aan zijn vrijlating op borgtocht zit er nu ook op. Assange zou dus op vrije voeten moeten komen, maar dat gaat niet gebeuren. Assange blijft vastzitten totdat volgend voorjaar zijn uitlevering aan de VS zal worden behandeld. De angst is groot dat hij opnieuw de benen zal nemen of elders asiel gaat zoeken. Volgens Craig Murray is dat een ernstige schending van zijn rechten. Hij verwijst daarbij naar het standpunt van een VN commissie die eind vorig jaar al tot de conclusie kwam dat Assange zonder problemen de ambassade van Ecuador zou moeten kunnen verlaten en dat de Britten hem zonder duidelijke aanklacht niet zouden mogen vasthouden.

Foltering

Vorige week zaterdag vond een kleine demonstratie plaats bij de Belmarsh gevangenis waar Assange is opgesloten. Labour-MP Chris Williamson laakte bij die gelegenheid de houding van de Britse regering in scherpe bewoordingen. 'We hebben een morele plicht om te vechten voor Julian Assange, wiens enige misdaad is het ontmaskeren van oorlogsmisdaden door de VS en het misbruik van de staatsmacht,' zei hij. Hij bekritiseerde de nonchalance waarmee de huidige regering omgaat met mensenrechten. Het Verenigd Koninkrijk behandelt Assange volgens hem zoals dat in een 'derderangs dictatuur' zou gebeuren.


John Shipton, de vader van Assange, spreekt van marteling. Hij bezocht zijn zoon in augustus en schrok van zijn achteruitgang. 'Hij was een beetje beverig en lijdt aan angst. Hij is veel afgevallen. Het is erg pijnlijk en het wordt alsmaar erger.' De journalist John Pilger, die hem eerder al bezocht bevestigt deze verontrustende berichten.

De speciale VN-rapporteur voor foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing Nils Melzer bracht in mei een bezoek aan Assange. 'Het was duidelijk dat de gezondheid van Assange ernstig werd aangetast door de extreem vijandige en willekeurige omgeving waaraan hij al vele jaren werd blootgesteld,' zei de expert. 'Het belangrijkste is dat Assange, naast lichamelijke kwalen, alle symptomen vertoont die kenmerkend zijn voor langdurige blootstelling aan psychologische marteling, waaronder extreme stress, chronische angst en intens psychologisch trauma.' Zijn eindoordeel is vernietigend voor het VK en de VS: 'In 20 jaar werk met slachtoffers van oorlog, geweld en politieke vervolging, heb ik nog nooit een groep democratische staten gezien die een enkel individu zo lang isoleerden, demoniseerden en misbruikten met zo weinig respect voor de menselijke waardigheid en de rechtsstaat. De straf van Julian Assange moet hier en nu eindigen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten