maandag 3 mei 2021

Hoe het VK Assange in handen kreeg en de persvrijheid verloochende


Julian Assange zit nog steeds vast in de Belmarsh gevangenis in Londen. Ter gelegenheid van de Dag van de Persvrijheid verklaarde Kristinn Hrafnsson(foto), zijn compagnon bij Wikileaks, dat het Verenigd Koninkrijk gezien zijn voortdurende gevangenschap moeilijk kan volhouden dat ze de persvrijheid in de wereld verdedigen. 

Twee jaar geleden, op 11 april 2019, werd Assange met geweld uit de Londense ambassade van Ecuador gesleept en gevangen genomen. Hij had er bijna zeven jaar doorgebracht om te ontsnappen aan uitlevering aan de Verenigde Staten. Begin dit jaar oordeelde de rechter afwijzend op het uitleveringsverzoek op grond van zijn mentale toestand. Het Amerikaanse ministerie heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen deze uitspraak. En vanwege het vluchtgevaar wordt Assange daarom nog steeds vastgehouden. 

Supporters van Assange organiseerden in het weekend na 11 april een wake om aandacht voor zijn zaak te vragen. Hrafnsson zei bij die gelegenheid

Het is nu twee jaar van opsluiting, isolement en psychologische marteling geweest, allemaal vanwege het blootleggen van oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan, dezelfde journalistiek waarvoor Julian over de hele wereld wordt toegejuicht en genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede.

Ecuador onder druk gezet

Declassified UK onthulde vorige week hoe de Britse regering Ecuador onder druk heeft gezet om het asiel van Assange in de Londense ambassade op te heffen. Na de machtswisseling in Ecuador in 2017 waarbij Assange's beschermheer president Rafael Correa plaats moest maken voor zijn meer Amerikaanse gezinde vice-president Lenin Moreno stegen de kansen voor de Britten om Assange te kunnen arresteren. Op kosten van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken werden in 2018 eerst enkele ambtenaren uit Ecuador en later de minister van Defensie Oswaldo Jarrín naar Londen gehaald voor de nodige onderhandelingen. Declassified UK kreeg inzage in de dagboeken van de Britse minister Sir Alan Duncan die namens het Verenigd Koninkrijk de onderhandelingen leidde. Met de nodige vertraging was het dan op 11 april 2019 zover. Duncan volgde de 'Operatie Pelicaan' via een videoverbinding op het politiebureau. Twee dagen later bemiddelde hij voor een journalist van de Daily Mail dat deze in de ambassade werd toegelaten om te rapporteren welke troep Assange had achtergelaten. Een maand later vloog de minister van handel George Hollingbery naar Quito, de hoofdstad van Ecuador voor het tekenen van een nieuw handelsakkoord, het UK-Andean Countries Trade Agreement. 

[foto: Rogério Tomaz jr. CC]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten