woensdag 6 januari 2021

Assange niet uitgeleverd maar nog steeds gevangen


Een rechtbank in Londen heeft woensdag de voorwaardelijke vrijlating van Julian Assange geweigerd. Rechter Vanessa Baraitser vindt het risico dat hij onderduikt te groot. Maandag oordeelde zij afwijzend op het uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten op grond van zijn mentale toestand. Het risico op zelfmoord en psychische schade bij een uitlevering zou te groot zou zijn. Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in beroep tegen deze uitspraak, wat het vluchtgevaar van Assange volgens de Britse rechter vergroot. Assange wordt in de VS verdacht van spionage, het hacken van geheime documenten en vijftien andere delicten. Hij kan daar 175 jaar celstraf krijgen.

Glenn Greenwald schrijft dat het geen overwinning is voor persvrijheid, omdat het uitleveringsverzoek alleen is afgewezen vanwege de omstandigheden in Amerikaanse gevangenissen, en niet op journalistieke gronden. Assange zou naar alle waarschijnlijkheid na uitlevering overgebracht worden naar de beruchte ADX gevangenis waar gevangenen 23 uur per dag opgesloten zitten in een kleine cel. Er zijn acht zelfmoorden gemeld bij ADX sinds de opening in 1994, en nog veel meer hebben zichzelf verminkt bij zelfmoordpogingen, waaronder het inslikken van scheermesjes en zichzelf snijden met glas, volgens een rechtszaak in 2016, meldt The Guardian.

Bedreiging van de persvrijheid blijft bestaan

Het vonnis van rechter Baraitser laat de belangrijkste bezwaren tegen de uitlevering van Assange intact. Het Amerikaanse ministerie van Justitie wijst er op dat zij alle argumenten van de verdediging met betrekking tot politieke motivatie, politiek misdrijf, eerlijk proces en vrijheid van meningsuiting heeft afgewezen. Dat belooft weinig goeds voor de toekomst. Ben Wizner van de American Civil Liberties Union: 

"Ik denk dat wat niet genoeg aandacht heeft gekregen, het idee is dat de Amerikaanse geheimhoudingswetten buitenlandse journalisten en uitgevers kunnen binden. Dat is een heel, heel gevaarlijk precedent. Ik hoop dat de beslissing van deze rechtbank over de beschuldigingen niet de beslissing wordt waar mensen naar uitkijken in toekomstige zaken."

Oorlogsmisdaden

Ook Owen Jones, columnist van The Guardian, wijst er op dat de ogenschijnlijk gunstige uitspraak van de Britse rechter feitelijk op verkeerde gronden berust. Waar het in de zaak-Assange om draait, schrijft hij, stijgt boven het individuele geval uit.  'Het gaat over journalistiek, de vrije pers en het allerbelangrijkste: het vermogen om wreedheden aan de kaak te stellen die zijn begaan door 's werelds laatst overgebleven supermacht.' Assange is een voorbeeld dat andere klokkenluiders moet afschrikken de publiciteit te zoeken over oorlogsmisdaden. Want daar gaat het om: 'Het vermogen van de VS om geweld tegen buitenlandse bevolkingsgroepen te ontketenen, hangt af van het feit dat de binnenlandse bevolking zich niet bewust is van de gevolgen.'

Vrijlating door Trump?

Nils Melzer, de speciale VN-rapporteur inzake martelingen die de condities van Assange's detentie eerder veroordeeld heeft, beschuldigt het Verenigd Koninkrijk van samenspanning met de Verenigde Staten bij het criminaliseren van onderzoeksjournalistiek. Hij heeft er bij vertrekkend president Trump op aangedrongen Assange vrij te laten. De Australische regering heeft uit eigen rijen en van de oppositie ook de oproep gekregen er bij de Amerikaanse regering op aan te dringen landgenoot Assange vrij te laten. Anderen die bij Trump op vrijlating hebben aangedrongen zijn klokkenluider
Edward Snowden, actrice Pamela Anderson, en Sarah Palin, zelf slachtoffer van Wikileaks. De commentator van The Guardian hoopt meer op een gebaar van de volgende president:

Er is een beschamend contrast tussen de gelijktijdige vergiffenis van deze regering aan mannen voor gruwelijke misdrijven en de vervolging van een man die oorlogsmisdaden aan het licht bracht. Wanneer Joe Biden op 20 januari aantreedt, kan hij de schade die is veroorzaakt door ongepaste en onrechtvaardige mildheid niet ongedaan maken. Maar hij kan en moet meneer Assange vrij laten lopen.

[Foto: duncan c CC]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten