maandag 11 november 2019

Vader Assange vreest voor het leven van zijn zoon

John Shipton, de vader van Julian Assange bezocht zijn zoon vorige week in de gevangenis in Londen waar hij wordt vastgehouden in afwachting van het proces over zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, komend voorjaar. Shipton vreest dat Assange er niet meer levend uitkomt. 'Na negen jaar vervolging voor de moed om Amerikaanse oorlogsmisdaden te onthullen moet ik de bittere waarheid onder ogen zien dat hij in gevangenschap zou kunnen sterven.'

Al eerder waren berichten naar buiten gekomen over de slechte lichamelijke en geestelijke conditie van Assange. De Amerikaanse oud-diplomaat Craig Murray woonde op 21 oktober een zitting bij van de rechtbank ter vaststelling van formaliteiten in de voorbereiding van het uitleveringsproces. Murray was geschokt over de lichamelijke en en geestelijke conditie van Assange tijdens de rechtzitting. Een uitgebreid verslag van Murray is in vertaling te lezen bij Krapuul. Opmerkelijk is ook dat er niet minder dan vijf vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering bij het proces aanwezig waren, en dat ze achter de Britse aanklagers zaten en hen in wezen opdrachten gaven.


Melzer

In juni sprak Nils Melzer, de speciale rapporteur van de VN over martelingen zich uit over Assange. Hij bracht in mei een bezoek aan Assange in de gevangenis en onderwierp hem aan verschillende testen. Hij schrijft dat hij aanvankelijk weinig goeds van hem dacht, maar hij bekent dat hij zijn mening moest herzien.
'Uiteindelijk drong het tot me door dat ik verblind was door propaganda en dat Assange systematisch was belasterd om de aandacht af te leiden van de misdaden die hij had blootgelegd. 
Melzer ziet in de behandeling van Assange, die volgens hem neerkomt op psychische marteling, een gevaarlijk precedent voor de pers die onthult wat autoriteiten liever verborgen houden
Zodra hij door isolatie, spot en schaamte was ontmenselijkt, was het, net als de heksen die we vroeger op de brandstapel brandden, gemakkelijk om hem zijn meest fundamentele rechten te ontnemen zonder wereldwijd publieke verontwaardiging op te wekken. En dus wordt een juridisch precedent geschapen, via de achterdeur van onze eigen zelfgenoegzaamheid, dat in de toekomst net zo goed kan en zal worden toegepast op onthullingen door The Guardian, de New York Times en ABC News.
Oud-consul Ecuador

Ook Fidel Narvaez, oud-consul Ecuador op de ambassade waar Assange zeven jaar opgesloten zat, hield vorige week een pleidooi voor Assange. 'Dat politici hypocriet zijn als het over het lot van Julian Assange gaat, kan ik nog begrijpen, maar waarom verspreiden de media zoveel leugens?', zegt Narvaez in een interview met De Morgen. 'Journalisten zouden moeten strijden voor het lot van deze journalist en het belang van persvrijheid.' Hij noemt alle verhalen over wangedrag van Assange op de ambassade leugens. 'Wie op de ambassade heeft gewerkt, zal bevestigen dat Assange zeer beleefd was tegenover het personeel. Alleen zal je deze mensen niet horen spreken uit angst om hun job te verliezen.' De oud-consul steunt de onthullingen van Wikileaks, ook die over Hillary Clinton. Clinton werd volgens hem bij de presidentsverkiezingen door de Democraten bevoordeeld boven andere kandidaten zoals Bernie Sanders. Wikileaks heeft ook terecht de aandacht gevraagd voor dubieuze relaties die de Clintons onderhielden met koningen en prinsen uit het Midden-Oosten voor hun privéorganisaties.

Vivienne Westwood

Vorige week dinsdag was er in Londen een solidariteitsbijeenkomst voor Julian Assange waar de Britse modeontwerpster Vivienne Westwood sprak. Westwood, die Assange heeft bezocht tijdens zijn ballingschap in de ambassade en recent nog in de gevangenis van Belmarsh, nam het woord en zei dat de klokkenluider ‘een vriendelijke, goedhartige vrijheidsstrijder was’ en ‘een politieke gevangene’. ‘Julian Assange zal sterven als wij hem niet vrijlaten’, aldus de 78-jarige modeontwerpster die een papieren masker droeg dat het gezicht van Assange moest voorstellen. Ook John Shipton was bij deze bijeenkomst aanwezig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten