woensdag 3 juni 2020

Australische federale politie in de fout

De Australische federale politie laat alle aanklachten vallen tegen de journalist Annika Smethurst. Zij werd een jaar geleden overvallen door een politiemacht die haar hele huis overhoop haalde. Aanleiding was een publicatie over een uitgelekt plan van de Australische regering om de geheime diensten meer mogelijkheden te geven om de bevolking te bespioneren. In april had de hoogste rechtbank van Australiƫ al geconcludeerd dat de bij de inval nodige formaliteiten niet in acht waren genomen. Maar de politie hoefde het in beslag genomen materiaal niet terug te geven. Nu komt de Deputy Commissioner Ian McCartney van de politie met de mededeling dat het materiaal niets belastends heeft opgeleverd en dat er geen aanleiding is het onderzoek naar het lek voort te zetten.

Enkele maanden na de huiszoeking bleek uit processtukken dat de politie Cameron Gill, een voormalige medewerker van de inlichtingendienst verdacht van het lekken naar de pers. Ook bij hem is huiszoeking gedaan. Gill ontkent dat hij gelekt heeft. Smethurst heeft zijn naam nooit genoemd. Het is daarom vreemd dat zijn naam toch in de openbaarheid is gekomen. Hij is blij dat het onderzoek naar hem ook wordt stopgezet, maar mist nog wel excuses van de politie.

Tegelijk met de huiszoeking bij Smethurst vond er ook een actie plaats bij twee journalisten van de Australische publieke omroep ABC. Daar ging het om de Afghan files, documenten over het optreden van de Australische leger in Afghanistan. Dit onderzoek loopt nog steeds. Het komt tegemoet aan afspraken met de bevriende geheime diensten (de Five Eyes, de VS, Canada, het VK, Australiƫ en Nieuw-Zeeland). De federale rechtbank van Australiƫ heeft deze huiszoeking niet veroordeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten