donderdag 25 juni 2020

Nieuwe aanklachten tegen Assange

Het Ministerie van Justitie van de VS komt in het uitleveringsproces van Julian Assange met nieuwe aanklachten. Tot nu toe ging het om computervredebreuk. Nu wordt de aanklacht dat Assange en Wikileaks welbewust hackers van LulzSec en Anonymus inhuurden om geclassificeerde informatie te achterhalen. Daarmee wordt volgens een persbericht van het ministerie 'de reikwijdte van de samenzwering rond vermeende computerinbraken waarmee Assange eerder werd beschuldigd, vergroot'. Een dergelijke 'conspiratiethese' is een gevaar voor de persvrijheid omdat op deze wijze journalisten die langs minder gebruikelijke wegen proberen overheidsinformatie te achterhalen met dit argument vervolgd kunnen worden.

De bron van de informatie waarop de nieuwe aanklacht is gebaseerd zou een voormalige hacker zijn die na zijn arrestatie in dienst is getreden van de FBI. Het is onduidelijk waarom zijn informatie niet in de eerdere aanklachten is opgenomen. Wel is nu bekend geworden dat de Amerikaanse Justitie geprobeerd heeft een andere hacker, Jeremy Hammond, net als Chelsea Manning via de Grand Jury te laten getuigen tegen Assange. Hij heeft dat ook geweigerd. Hammond heeft tien jaar gevangenisstraf gekregen voor het leveren van informatie aan Wikileaks uit databases van het particuliere inlichtingenbedrijf Stratfor. Volgens Wikileaks levert Stratfor vertrouwelijke inlichtingendiensten aan grote bedrijven, zoals Bhopal's Dow Chemical Co., Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon en overheidsinstanties, waaronder het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, de US Marines en de US Defense Intelligence Agency.

De aanklager blijft volhouden dat Assange Manning heeft geholpen om toegang te krijgen tot een database van het Amerikaanse leger met geclassificeerde informatie. In een eerdere zitting van het uitleveringsproces dit voorjaar hebben de advocaten van Assange deze beschuldiging al weerlegd.

Opmerkelijk is wel dat in de aanklachten nog steeds met geen woord wordt gesproken over de beelden van de moord op achttien Irakese burgers, waaronder twee medewerkers van persbureau Reuters, waar alles mee begon: het contact tussen Manning en Wikileaks en de publicatie door Wikileaks van de film Collateral Murder

'Allemaal leugens'

Iemand die het begin van deze geschiedenis op 12 juli 2007 van nabij meemaakte was Dean Yates, collega van de twee omgekomen medewerkers van het persbureau Reuters in Bagdad. Hij deed onlangs na zoveel jaren, waarin hij onder andere een tijdlang is behandeld voor een Post-Traumatisch StressSyndroom (PTSS), zijn verhaal voor The Guardian. Hij vertelt hoe hij na het schietincident waarbij zijn collega's omkwamen probeerde de waarheid te achterhalen. In een off-the-record zitting met Amerikaanse generaals krijgt hij een beperkt aantal beelden te zien die suggereren dat zijn Irakese collega-fotograaf zelf de aanleiding was voor de schietpartij. Ondanks langdurige aandrang van de kant van Reuters gaf het leger de gehele film niet vrij.

Toen Wikileaks drie jaar later met Collateral Murder wereldwijd het nieuws haalde, zat Yates ver weg in Tasmanië. 'Dit kan niet hetzelfde incident zijn' was zijn eerste reactie. En vervolgens: “They [the US military] fucked us. They just fucked us. They lied to us. It was all lies.”

Wat Yates vooral dwars zat was de indruk bij zijn Irakese collega's dat hij het altijd geweten heeft. Ze dachten dat hij in die geheime sessie met de generaals de hele film had gezien. Pogingen om dat recht te zetten via Reuters mislukten, volgens Yates. Hij heeft het er nog steeds moeilijk mee. Na zijn behandeling voor PTSS in Australië vertelde hij in 2018 voor Reuters over zijn 'morele letsel' onder de titel 'Vrede stichten met verloren kameraden'. 


 
Dat de aanklagers uit de VS Collateral Murder niet noemen in het uitleverinsgproces tegen Assange begrijpt hij maar al te goed:

'De VS weten hoe gênant Collateral Murder is, hoe beschamend het is voor het leger - ze weten dat er mogelijke oorlogsmisdaden op die tape staan, vooral als het gaat om het beschieten van het busje ... Ze weten dat het geklets tussen de piloten weerklinkt het soort taal dat kinderen zouden gebruiken in videogames.'
[foto: Rae Allen CC, Don't shoot the messenger - Brisbane wikileaks protest 2011]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten