woensdag 29 april 2020

Assange nog langer vastgehouden

Het vervolg van het proces over de uitlevering van Julian Assange door het Verenigd Koninkrijk aan de Verenigde Staten wordt mogelijk pas in november gehouden. Eerder zou er geen ruimte zijn voor een drie weken durende zitting, zei rechter Judith Baraitser in een korte zitting over de procesvoering. Advocaat Fitzgerald zei dat hij nu al een maand, sinds de uitbraak van het coronavirus, geen contact meer heeft gehad met zijn cliƫnt. Maandag 4 mei wordt besloten hoe het verder gaat. Eerder deze maand had rechter Baraitser te kennen gegeven dat het coronavirus voortzetting van de zaak niet zou belemmeren ondanks klachten van Assange's advocaten dat ze niet met hem konden overleggen. Ze toonde ook geen begrip voor de zorgen over de besmetting die Assange in gevangenschap zou kunnen oplopen na berichten over twee dodelijke gevallen in de Belmarsh gevangenis.

Spionage of opruiing

Het debat over de kansen van Assange in het uitleveringsproces gaat verder. Joe Lauria, hoofdredacteur van de site  Consortium News, bestrijdt de gronden voor de aanklacht tegen Assange uit de Espionage Act uit 1917. Van spionage is in deze zaak namelijk helemaal geen sprake, schrijft hij. 'Assange gaf geen staatsgeheimen door aan een vijand van de Verenigde Staten, zoals in een klassieke spionagezaak. Hij gaf informatie aan het publiek. Dat publiek zou de regering wellicht als vijand kan beschouwen.' In dat geval is er dus hoogstens sprake van zoiets als opruiing. Maar dat is in de Verenigde Staten al lang niet meer strafbaar.


In 1918 wist president Wilson een amendement op de Espionage Act aangenomen te krijgen dat opruiing tegen de staat verbood. Anti-oorlogsactivist Eugene Debbs moest er voor in het gevang. En hij was niet de enige. Na drie jaar werd het artikel weer ingetrokken 'omdat het niet in een democratie paste'. Lauria: 'De achterhaalde aanklacht tegen Assange maakt duidelijk dat Washinton meer uit wrok handelt dan uit een gevoel van onrechtvaardigheid. De regering is boos op Assange omdat hij  haar vuile daden heeft onthuld.'


Bezit en verspreiding 

Wat volgens Joe Lauria overblijft voor het verdedigen van de uitlevering is een artikel dat het in bezit hebben en verspreiden van defensiemateriaal in het belang van de nationale veiligheid verbiedt. Een gevoelig artikel, aangezien massa's mensen, en niet alleen journalisten, dergelijk materiaal, eenmaal in de openbaarheid gekomen, verspreid hebben. Elke burger die een WikiLeaks-document heeft geretweet, heeft volgens de lezing van Lauria gerubriceerde informatie bezeten en verspreid. Als een journalist hiervoor wordt aangeklaagd ontstaat er een constitutioneel conflict met het First Amendment, dat waarschijnlijk voor de rechter zal worden aangevochten. Als Assange wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten ligt er al een wetsontwerp om bij dit omstreden artikel voor journalisten een uitzondering te maken. 

Chelsea Manning

Chelsea Manning is zoals bekend vorige maand vrijgelaten. Ze herstelt van bijna een jaar gevangenis wegens haar weigering om voor de Grand Jury tegen Assange te getuigen. Hieronder haar laatste tweet van 21 april. Chelsea links op de foto.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten