vrijdag 13 maart 2020

Chelsea Manning vrijgelaten

De dag voordat ze weer voor de rechtbank had moeten komen vanwege haar weigering te getuigen voor de Grand Jury is Chelsea Manning vrijgelaten. Deze verrassende maatregel is genomen nadat  districtsrechter Anthony Trenga oordeelde dat haar getuigenis niet langer nodig is en dat haar gijzeling dus geen doel meer dient.

Woensdag liet het juridisch team van Manning nog weten dat Chelsea na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis was opgenomen. De politie sprak over een 'incident' in de gevangenis van Alexandria (Virginia) dat door het personeel 'professioneel was opgevangen'.

De rechter die haar vrijlating beval, heeft haar helaas niet ontlast van de hoog opgelopen boete die ze heeft gekregen vanwege de weigering om een getuigenis in de zaak-Assange af te leggen. Ze blijft de staat nog steeds 250.000 dollar schuldig. De rechter zei 'dat de tenuitvoerlegging van de verhoogde, voorwaardelijke boetes niet strafrechtelijk gezien moet worden, maar wel noodzakelijk voor het dwingende doel van de civiele veroordeling.'

Vorig jaar mei was Manning ook al een keer vrijgelaten toen de termijn van de zittende Grand Jury was verstreken. Justitie kwam toen met een nieuwe dagvaarding waarna ze opnieuw werd vastgezet. Nu er geen sprake is van het verlopen van een zittingstermijn is er goede hoop dat haar vrijlating een teken is dat Justitie de zaak tegen haar wil beëindigen. Haar advocaat Moira Melzer-Cohen hoopt van harte dat Chelsea nu de rust krijgt die ze verdient.

[Foto: MCB/Uwe Völkner. Media convention Berlin 2018. Theresa Züger & Chelsea Manning]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten