zaterdag 7 december 2019

Steun Chelsea Manning!

Manning zit nog altijd vast omdat ze weigert te getuigen voor de grand jury, maar ze is haar vertrouwen in een goede afloop nog niet verloren. 'Hey all, each and every day that passes while here marks another small victory, and another step on my journey home', twitterde ze vorige week vanuit de gevangenis.

Op 17 december wordt Chelsea 32. Je kunt haar feliciteren en je steun betuigen op het volgende adres (alleen per ouderwetse brief zonder versieringen; verjaarskaarten, boeken en tijdschriften worden niet geaccepteerd):


Chelsea Elizabeth Manning
A0181426
William G. Truesdale Adult Detention Center
2001 Mill Road
Alexandria, VA 22314
Verenigde Staten


Intussen blijven haar advocaten de praktijk van dwangmatige opsluiting aanvechten en zoeken naar nieuwe wegen om haar vrij te krijgen. Donaties zijn welkom via het Action Network.

Vorige maand heeft Manning haar bezwaren tegen de grand jury uiteengezet in een boodschap aan de bezoekers van de Aaron Schwarz Day in San Francisco. Aaron Schwarz was een hacker en activist voor de vrije beschikbaarheid van informatie op het internet die meermalen werd vervolgd in de VS en in 2013 zelfmoord pleegde.


Misbruik van een verjaarde procedure

Chelsea Manning verzet zich principiëel tegen een verhoor voor een grand jury omdat dit instituut dat ooit functioneerde als een onafhankelijk orgaan van burgers naar het voorbeeld van een civiel politiecomité, langzaam veranderd is in een instrument in het belang van de politie en justitie dat ingezet wordt op een manier die in strijd is met het oorspronkelijk beoogde doel. Oorspronkelijk was een grand jury, die in veel angelsaksische landen voorkwam en nu alleen nog in de VS, bedoeld als een vooronderzoek waarin burgers mee konden beslissen of een rechtszaak in een bepaald geval al dan niet terecht was. De huidige grand jury is volgens Manning een aanfluiting vergeleken met de oorspronkelijke bedoeling van zo'n onderzoek. Het instrument wordt ingezet tegen politieke dissidenten. Zoals dat ook gebeurde in de tijd van de communistenvervolging door Joseph McCarthy. En later tegen de Black Panters. 

De kritiek van Manning is dat er in de praktijk van een onbevooroordeeld onderzoek weinig meer terechtkomt. De aanklager krijgt de hoofdrol en dat loopt in bijna alle gevallen uit op een rechtszaak. Het proces is geheim en van de mogelijkheid tot gijzeling gaat een enorme druk uit op getuigen. Verder is er geen mogelijkheid om politie-agenten die medewerking verlenen aan te klagen.

Manning weigert mee te werken aan het misbruik van een volkomen verdraaide uitvoering van een obsoleet wettelijk instrument ter voorbereiding van het proces tegen Julian Assange en Wikileaks:
I believe in due process, freedom of the press, and a transparent court system. I object to the use of grand juries as tools to tear apart vulnerable communities, and I object to this grand jury in particular as an effort to frighten journalists and publishers, who serve a crucial public good.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten