maandag 29 augustus 2022

Spionnen aangeklaagd


De journalisten, Charles Glass en John Goetz en de advocaten Margaret Kunstler en Deborah Hrbek, hebben de CIA aangeklaagd voor het bespioneren van hun contacten met Assange tijdens zijn verblijf in de ambassade van Ecuador in Londen. Eerder was al bekend dat het Spaanse beveiligingsbedrijf UC Global S.L. Assange voor de CIA afluisterde. David Morales, de eigenaar het bedrijf zou audio- en video-opnames van ontmoetingen van Assange met zijn advocaten en medewerkers hebben overhandigd aan de Amerikaanse geheime dienst.Tegen hem is de Spaanse justitie een proces begonnen.

In de recente aanklacht van de Amerikaanse journalisten en advocaten staat dat zij bij hun bezoek aan Assange hun elektronische apparaten bij de beveiliging moesten inleveren. De klagers gaan er van uit dat alle informatie van hun telefoons en laptops is gekopiëerd en doorgegeven aan de CIA. Ze gaan er van uit dat dit ook bij andere bezoekers van Assange is gebeurd en vinden dit een overtreding van de privacy-wetten van de Amerikaanse overheid. Ze houden Mike Pompeo, voormalig directeur van de CIA en minister van Buitenlandse Zaken onder Trump, er mede voor verantwoordelijk. 

UC Global voor de rechter

Het proces tegen Morales en zijn bedrijf UC Global in Spanje is twee jaar geleden gestart met het horen van getuigen waaronder de bekende aanklager Baltasar Garzón, die ook deel uitmaakt van het ondersteuningsteam van Assange. Garzón kreeg een video te zien van zichzelf terwijl hij met Assange in de ambassade praat. "Dit is nogal schandalig, iets waarvan we denken dat het alleen in de bioscoop gebeurt, in spionagefilms, maar dit is geen spionagefilm omdat het leven van een persoon op het spel staat", zei hij na afloop van de zitting. 

 

Vertragingstactieken

Intussen heeft het proces in Spanje vertraging opgelopen door de weigering van zowel de Britse als de Amerikaanse autoriteiten om de nodige gegevens te verstrekken. Ondanks een verdrag voor wederzijdse rechtshulp (MLAT) tussen de VS en Spanje waarin wordt beloofd elkaar bij te staan in strafrechtelijke onderzoeken, heeft geen van de Spaanse verzoeken tot nu toe tot inhoudelijke reacties van de Verenigde Staten geleid, aldus de Spaanse rechter. Het Britse standpunt, ongekend in dit soort verzoeken om justitiële samenwerking, wordt door Spaanse gerechtelijke instanties gezien als een blijk van verzet tegen de gevolgen die de zaak zou kunnen hebben voor het proces om de Australische cyberactivist uit te leveren aan de Verenigde Staten. Er loopt nog een beroep tegen de beslissing van de Britse minister Priti Patel om zich niet langer te verzetten tegen de uitlevering van Assange. En als bewezen kan worden dat de CIA via illegale methodes op de hoogte was van Assanges verdedigingsstrategie zou dat de hele uitleveringsprocedure kunnen stopzetten.

Internationale solidariteit

Op 15 oktober a.s. zal er een wereldwijde 24 uurs actie worden gehouden om aan de zaak-Assange meer bekendheid te geven. Journalisten en nieuwslezers, maar ook beroemdheden, activisten, mensen uit de kunsten en het maatschappelijk middenveld over de hele wereld, zullen om beurten spreken in een streaming-event, dat de ondersteuningsorganisatie van Assange op touw heeft gezet. In Italië, Frankrijk en Engeland zijn inmiddels lokale bijeenkomsten aangekondigd. Meer info is te vinden op deze site waar je je ook kunt opgeven voor een nieuwsbrief. 

[foto: Matteo Paciotti CC]

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten