Eind augustus hebben de advocaten van Julian Assange beroep aangetekend tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Zo'n beroep kan nog jaren duren. Jennifer Robinson, een van de advocaten, heeft daarom onlangs bij een bezoek aan Australië gepleit voor een snellere oplossing. 'Deze zaak is politiek en heeft een dringende politieke oplossing nodig', zei Robinson. Ze wees ook op de zorgelijke gezondheidstoestand van haar cliënt die sinds zijn vlucht naar de Equadoriaanse ambassade in 2012 geen moment vrij is geweest. De advocaten hebben nog steeds hun hoop gevestigd op de nieuwe Australische regering van premier Albanese die dit voorjaar in zijn verkiezingscampagne zei dat hij tien jaar wel genoeg vond voor Assange.
Ondertussen blijft de solidariteitsbeweging overal ter wereld groeien. Op 15 oktober was er een wereldwijde actiedag voor Assange (24h Non-stop for Julian Assange), op gang gebracht door een Italiaans comité. In Sydney, Taipeh, Londen, Madrid, Berlijn, Wenen, verschillende Italiaanse steden en ook in de Verenigde Staten gingen mensen de straat op om vrijlating van Assange te eisen. Het comité heeft nieuwe acties aangekondigd op 10 december, de internationale Dag voor de Rechten van de Mens.
Angstwekkend
In Wenen is in het kader van de '24 uur voor Assange' op 15 oktober de documentaire Ithaka van Richard Medhurst in première gegaan over de strijd van Assange en van zijn familie om hem vrij te krijgen. Julians vader John Shipton was daarbij aanwezig en beantwoordde vragen uit het publiek (op deze video te volgen).
Laura Poitras, de maker van de film Citizenfour over Edward Snowden, neemt het ook op voor Assange. Ondanks onenigheden die ze in het verleden met hem had. Zij is met een nieuwe film eregast op het IDFA-filmfestival. Julian Assange vindt ze nog steeds van groot historisch belang, zegt in een interview met de NRC. „Als ze hem aan de VS uitleveren wegens journalistiek is dat een ramp. Dan mogen ze mij ook arresteren. Hebt u de Amerikaanse Espionage Act gelezen? Daar is geen verweer tegen. Angstwekkend.”
Wikileaks en zijn vijanden
De Italiaanse onderzoeksjournalist Stefania Maurizi publiceerde deze maand een boek over Assange en Wikileaks: Secret Power; Wikileas and its ennemies. In een interview met Aljazeera zegt ze: 'Als je staatscriminaliteit niet op het hoogste niveau aan het licht kunt brengen, kun je niet zeggen dat je in een democratie leeft. Je leeft in een staat die misschien niet helemaal autoritair is, zoals dictaturen, maar nog steeds autoritair genoeg is dat je niet kunt weten wat ze doen.' Maurizi, die jarenlang met Wikileaks heeft samengewerkt, is overtuigd van het belang van onthullingen over 'staatsgeheimen'. 'Dit is niet alleen een revolutie in de journalistiek, maar ook een revolutie in de toegang voor gewone burgers tot belangrijke informatie. Je moet toegang hebben tot deze informatie om deel te kunnen nemen aan het openbare leven in een democratie.' Maurizi verwerpt ook de kritiek dat Wikileaks met zijn onthullingen het leven van mensen in gevaar heeft gebracht. De documenten die nu de aanleiding zijn voor de VS om zijn uitlevering te vragen zijn in 2010 gepubliceerd. 'Twaalf jaar later kunnen de Amerikaanse autoriteiten geen enkele persoon noemen die is omgekomen, gewond is geraakt en als gevolg daarvan in de gevangenis is beland. Als ze ook maar één geval hadden kunnen vinden zou dat toch wereldwijd bekend zijn gemaakt.'
[Foto, van Laura Poitras: Kris Krüg, CC]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten