vrijdag 28 januari 2022

Kleine juridische overwinning voor Assange


Julian Assange heeft alsnog het recht gekregen om het Hooggerechtshof te vragen zijn uitlevering aan de VS te blokkeren. Hiermee hebben zijn advocaten,waaronder zijn vriendin Stella Morris, een kleine overwinning geboekt in een van de laatste pogingen om uitlevering te voorkomen. 

Inmiddels zit Assange al bijna drie jaar vast in de Bellmarsh gevangenis in Londen zonder dat hij ergens voor is veroordeeld. Als we zijn tijd in de ambassade van Ecuador meerekenen leeft hij al bijna 10 jaar in gevangenschap. Toen de Britse rechter Vanessa Baraitser vorig jaar de uitlevering aan de VS tegenhield op medische gronden wees zij zijn verzoek om te worden vrijgelaten af. Baraitser meende dat het risico te groot was dat hij zou onderduiken en niet meer bereikbaar zou zijn voor een hoger beroep van de kant van de VS tegen haar uitspraak.

Over de toestand waarin Assange wordt vastgehouden hebben velen al hun zorgen geuit. John Shipton, de vader van Julian Assange bezocht zijn zoon in 2019 in de gevangenis in Londen waar hij wordt vastgehouden in afwachting van het proces over zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, komend voorjaar. Shipton vreest dat Assange er niet meer levend uitkomt. 'Na negen jaar vervolging voor de moed om Amerikaanse oorlogsmisdaden te onthullen moet ik de bittere waarheid onder ogen zien dat hij in gevangenschap zou kunnen sterven.' Zowel de Britse als de Amerikaanse overheid ontlopen tot nu toe hun verantwoordelijkheid om een einde te maken aan deze onmenselijke situatie. Hoe lang kunnen regeringen nog wegkijken voor deze schandalige behandeling van een journalist en klokkenluider? 

[Foto: Judy van der Velden CC]

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten