vrijdag 23 juli 2021

Media zwijgen over deal FBI in zaak Assange


Het IJslandse Stundin berichtte enige weken geleden dat de belangrijkste getuige van de Amerikaanse Justitie in het proces over de uitlevering van Julian Assange gelogen heeft. De aanklagers kwamen op grond van de verklaringen van Sigurd Thordarson tot de beschuldiging dat Assange hem had opgedragen "computerinbraken te plegen" en in het geheim hooggeplaatste IJslandse functionarissen op te nemen, waaronder parlementsleden; dat ze probeerden een "gestolen" bestand van een IJslandse bank te ontcijferen; dat Assange probeerde “de ongeautoriseerde toegang die hem door een bron werd gegeven” te gebruiken om gebruik te maken van een overheidswebsite die politievoertuigen volgde; en dat hij Thordarson had bevolen en aangemoedigd om een relatie op te zetten met een hackgroep, die zou hacken en illegaal documenten zou verkrijgen om door te geven aan WikiLeaks. Al deze beweringen, heeft Thordarson nu toegegeven aan Stundin, zijn ofwel zeer misleidend of ronduit onjuist, meldt de krant. 

Deal met de FBI

In de Verenigde Staten is dit nieuws vrijwel nergens in de grote media gepubliceerd volgens Branco Marcetic in Jacobin, aan wie ik bovenstaande samenvatting ontleen. Ook de Britse en Nederlandse media hebben het bericht niet overgenomen. Een teleurstellende omissie, zeker als je weet dat het niet alleen om leugens van een onbetrouwbare getuige gaat, maar om een deal van de FBI. Thordarson kreeg namelijk wat terug voor zijn valse getuigenis:

In ruil voor de hulp aan de Amerikaanse regering om een zaak op te bouwen tegen Assange garandeerde het ministerie van Justitie van Trump Thordarson immuniteit van vervolging wegens reeds bekende overtredingen in de VS en beloofden ze informatie over andere criminele activiteiten niet te delen met IJslandse of andere autoriteiten.

De enige Amerikaanse krant die iets over Thordarson schrijft, de Washington Post, meldt deze deal niet en meent dat zijn leugens niet de kern van de aanklacht raken. Volgens de krant was de getuigenis van Thordarson alleen van belang als achtergrondinformatie voor opheldering over de relatie van Assange met Manning.

Huwelijksplannen

Het zwijgen van de media over de bekentenissen van Thordarson en de deal met de FBI is volgens mediawatchdog Fair des te opmerkelijker gezien het feit dat diverse media vlak na het interview in Stundin wel hebben bericht over het voorgenomen huwelijk van Julian Assange met zijn vriendin Stella Morris, met wie hij twee kinderen heeft.

Naar Australiƫ?

Intussen heeft de regering-Biden eindelijk iets van zich laten horen inzake het uitleveringsverzoek dat de Britse rechter begin januari op medische gronden afwees. Het beroep van de aanklagers is door een hogere Britse rechter ontvankelijk verklaard omdat zij niet in de gelegenheid zijn geweest informatie over de omstandigheden waarin Assange gevangen zou worden gehouden in het uitleveringsproces te betrekken. De Amerikanen hebben nu op voorhand verzekerd dat Assange, als hij veroordeeld wordt, zijn straf ook in Australiƫ zou mogen uitzitten als de vrees is dat hij het Amerikaanse gevangenisregime niet kan doorstaan. Stella Morris noemde de nieuwe Amerikaanse voorstellen misleidend en 'een formule om Julian effectief voor de rest van zijn leven in de gevangenis te houden'.

Deze week twitterde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken een steunbetuiging aan de Iraans-Amerikaanse journalist Masih Alinejad die ontsnapte aan een ontvoeringspoging. 'We tolereren geen intimidaties of pogingen journalisten de mond te snoeren. De VS steunen altijd het onmisbare werk van onafhankelijke journalisten overal ter wereld.' Kennelijk is dit toch niet van toepassing op iedereen. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten