woensdag 22 januari 2020

Greenwald in Brazilië vervolgd voor cybercrime

Glenn Greenwald is door de Braziliaanse justitie aangeklaagd voor cybercrimes en het lidmaatschap van een criminele organisatie. De journalist onthulde vorig jaar hoe een Braziliaanse corruptie-onderzoeker vals spel speelde in een onderzoek naar witwaspraktijken tegen oud-president Lula. De onderzoeker, Sérgio Moro, is inmiddels door president Bolsonaro gepromoveerd tot minister van Justitie.

De aanklacht tegen Greenwald gaat over het hacken van mobiele telefoons van verschillende autoriteiten en het publiceren van hun berichten. De Braziliaanse editie van Greenwald's The Intercept kreeg een berg aan chatberichten, audiofragmenten, video’s en foto’s in handen die aantonen dat Moro zaken in het geheim afstemde met aanklagers van het witwas-team. Uit het berichtenverkeer tussen Moro en de aanklagers dat The Intercept openbaar heeft gemaakt blijkt hoe hij hun onderzoekslijnen aanbeveelt die Lula in verband kunnen brengen met een dubieuze transactie rond een strandhuis.


 De onthullingen roepen twijfel op over de onafhankelijkheid van het juridisch systeem onder president Bolsonaro en op de gang van zaken rond zijn verkiezing toen zijn tegenstander Lula gevangen werd gehouden. Greenwald noemde Bolsonaro eerder een 'wannabe dictator'. De president verklaarde zich vastbesloten Greenwald niet uit te wijzen maar in het land zelf gevangen te zetten.

Greenwald ziet in de beschuldigingen een overduidelijke aanval op de vrije pers uit wraak voor zijn berichtgeving over de Braziliaanse autorziteiten.

De Braziliaansde justitie zegt met de communicatie tussen Greenwald en de hackers bewijzen te hebben dat The Intercept meer deed dan het in ontvangst nemen van informatie. De aanklagers zeggen dat er sprake is van het faciliteren van misdaad.

Foto Jeso Carneiro CC: Bolsonaro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten