De jacht op Julian Assange en Wikileaks heeft een nieuw slachtoffer geëist. De Zweedse IT-specialist Ola Bini is op 11 april, de dag dat zijn vriend Assange door de Britse politie uit de ambassade van Ecuador werd gehaald, in Ecuador gearresteerd. Hij heeft twee maanden zonder duidelijke aanklacht in de gevangenis doorgebracht. In juni moest hij vanwege de onrechtmatigheid van zijn gevangenneming worden vrijgelaten, maar hij moet in het land zijn proces afwachten. Waarvan hij precies beschuldigd wordt blijft onduidelijk, de aanklacht is in de loop van de tijd ook al een keer gewijzigd. Justitie is kennelijk niet geheel zeker van de zaak. Nadat alle apparatuur van Bini al in beslag was genomen heeft de politie vorige week een inval gedaan bij een expert die de verdediging terzijde staat. Ook bij hem is alle apparatuur in beslag genomen. Amnesty International heeft opnieuw geprotesteerd tegen de ernstige schending van de rechten van Bini op een eerlijk proces. Amnesty volgt zijn proces omdat eerder al is gebleken dat de er sprake is van directe inmenging van de regering bij zijn arrestatie en vervolging.
Ola Bini moet in Ecuador zijn proces afwachten. Tot nu toe is er weinig aandacht geweest voor zijn zaak in de main stream media.
INA-papers
Op 11 april gaf de minister van Binnenlandse Zaken María Paula Romo op dezelfde persconferentie waarop zij aankondigde dat Julian Assange uit de ambassade in Londen gezet zou worden als reden voor de gelijktijdige arrestatie van Bini op: samenwerking om het land te destabiliseren. President Moreno meldde later dat Bini betrapt was bij het hacken van overheidscomputers, individuele computers en telefoons. Moreno en een van zijn vrienden worden er van beschuldigd geld via Panama te hebben weggesluisd voor privé-zaken. De INA-papers over deze affaire zijn door Wikileaks gepubliceerd. Toen een onderzoek van de Ecuadoriaanse justitie te dichtbij kwam zou Moreno hebben besloten Assange uit de ambassade te zetten en Bini te laten oppakken. De actie wordt door anderen verklaard uit druk vanuit het IMF dat Ecuador kort daarvoor een grote lening verstrekte. Moreno zou ook een einde hebben willen maken aan de bescherming van Assange na de beschuldiging van de VS dat Wikileaks door het publiceren van gehackte emails van de Democratische Partij de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen faciliteerde.
Problematische bewijsvoering
Concrete beschuldigingen tegen Ola Bini zijn sindsdien door de aanklagers niet geuit. 'Bewijsmateriaal' dat eind augustus werd 'gelekt' getuigt volgens EFF (Electronic Frontier Foundation, een Amerikaanse organisatie voor digitale rechten) niet van een illegale actie, eerder van onkunde op IT gebied bij de Ecuadoriaanse politie.
Ook EFF is na onderzoek in Ecuador tot de conclusie gekomen dat zaak-Bini een politiek karakter draagt en weinig met criminaliteit van doen heeft. In een interview met Democracy Now na zijn vrijlating in juni zei Bini dat hij bevriend was met Assange, maar geen deel uitmaakt van de Wikileaks organisatie. Hij schrijft open source programma's ter beveiliging van computers. Hij heeft ook journalisten geadviseerd die onderzoek deden naar buitengerechtelijke moorden, hoe ze hun computers konden beveiligen tegen inbraak.
Bini betwijfelt of zijn werk geleid heeft tot zijn arrestatie en vervolging. Hij denkt eerder dat zijn relatie met Assange aanleiding is geweest. 'I think that people that are friends of Julian are being targeted. And I
think that people that care about human rights are being targeted,' zei hij in het interview van Democracy Now. Tijdens zijn gevangenschap heeft de Amerikaanse regering een verzoek ingediend om hem te verhoren. Dat verzoek is op het laatste moment ingetrokken. Mogelijk heeft de Ecuadoriaanse politie laten weten weinig aanwijzingen te hebben gevonden dat Bini voor de VS interessant is. Maar voor Ecuador is de zaak nog niet afgedaan. Ondertussen is het voor iedereen die ooit met Assange contact heeft gehad of voor Wikileaks heeft gewerkt meer dan duidelijk: houd je gedeisd.
[Foto: Mans Sandström CC]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten